Raadsel

Op Facebook kwam deze week een raadsel voorbij. Spoileralert! Ik geef straks het antwoord.

Het raadsel luidt:

U bent een kamer binnengegaan, waar er 38 mensen zijn. Een schutter komt binnen en doodt 30. Hoeveel mensen zijn er nog in de kamer?

Het goede antwoord is een eenvoudige optelsom van 38 mensen + 1 (jij) + 1 (de schutter) = 40.

Toch komen de meest uiteenlopende antwoorden voorbij. Van 1, 9, 10.

Dat is niet alleen een kwestie van lezen, maar geeft ook een leuk inzicht in hoe onze hersenen werken.

De informatie in het raadsel is beperkt. Onze hersenen zijn geneigd om zelf het verhaal aan te vullen. Ook blijkt dat hoe informatie wordt gegeven tot een andere uitkomst leidt.

Eerst zijn er 38 mensen. 30 worden er dood geschoten. Onmiddellijk tellen voor veel mensen de doden niet mee als mensen. De schutter wordt ook vaak vergeten.

Daarnaast verzinnen veel mensen er zelf bij dat de overige mensen dan wel de kamer uit zullen zijn gevlucht. Alleen de schutter blijft over.

Ik wil nog een voorbeeld geven over hoe onze hersenen, maar vooral ook ons beeld van onszelf of de ander kleur geven aan informatie.

Daarvoor de volgende oefening.

Stel je voor dat je op de stoep langs een straat loopt. Aan de overkant van de straat zie je jouw vriend/vriendin lopen in de tegenovergestelde richting.

Je zwaait en roept zijn/haar naam, maar hij/zij loopt zonder gedag te zeggen door.

Waarom begroet jouw vriend/vriendin jou niet?

Veel mensen hebben bij deze oefening negatieve gedachten. Heb ik iets verkeerd gedaan? Is hij/zij boos? Nou wat belachelijk dat hij/zij mij niet begroet!

Het kan natuurlijk ook gewoon zo zijn dat jouw vriend/vriendin jou niet hoorde.

Iedereen bekijkt het vanuit het eigen kader. Bij een goed gevoel over jezelf, de ander en de relatie ben je geneigd een positieve invulling te geven.

Bij een negatief gekleurde relatie worden er ook vaker negatieve gedachten geformuleerd.

Ook in mediations en scheidingen zie ik dit vaak.

Bij een gebeurtenis wordt het verhaal ingekleurd en ook aangevuld wat de ander zal hebben gedacht of bedoeld.

Dit is dan meestal ook negatief. De relatie is immers verbroken en de ander staat in een negatief daglicht.

Mensen hebben zelf last van die gedachten en blijven erover piekeren.

Aan tafel zie ik dat een partij een incident naar voren brengt en de ander verwijten maakt. Die ander heeft vaak een heel andere uitleg. Omdat het verhaal zich al in de gedachten heeft gevormd, is het dan lastig om de ander nog te geloven. Dit leidt tot strijd en discussie.

Ook als mediator heb je een eigen kader door ervaringen. Mededelingen aan tafel kunnen ook door de mediator worden ingevuld.

In de opleiding leert de mediator daarom ANNA. Altijd Navragen Niets Aannemen.

Per dag hebben wij meer dan 55.000 gedachten. Die kun je natuurlijk niet allemaal controleren. Ook geloof ik er niet in dat je jezelf moet dwingen om maar positief te denken. Maar het helpt wel als je je eigen gedachten en verhalen in jouw hoofd ter discussie stelt.

Bevraagt of een andere uitleg mogelijk is. Wat zijn de blote feiten zonder nadere invulling. Is de ander wel zo kwaadwillend?

Het kritisch zijn over de eigen gedachten, de communicatie openhouden en navragen kunnen heel veel negatieve gevoelens voorkomen of wegnemen.

Scroll to top