De duurste oplossing is niet altijd de beste oplossing

Over groene zeep en mediation

Toen ik vanmorgen vroeg voor het werk de badkamer aan het boenen was, kreeg ik inspiratie.

Ik heb een kast vol met dure en agressieve schoonmaakmiddelen om alles schoon te maken. Maar steeds viel het mij op dat dit de voegen tussen de tegels aantast.

Nu had ik een ouderwetse en goedkope pot groene zeep gekocht en was ik met sponsje aan de slag gegaan.

En toen bedacht ik me dat het met mediation net is als met groene zeep.

Mediation is net als groene zeep vaak de goedkoopste en duurzaamste oplossing.

Op de pot staat “Veilig en verzorgend”. De mediationtafel hoort een veilige plek te zijn en de mediator zorgt ervoor dat de belangen van beide partijen worden behartigd.

Groene zeep is niet belastend voor het milieu. Een mediation beoogt ook zo min mogelijk schade toe te brengen aan de omgeving van partijen. Wanneer partijen gezamenlijk hun echtscheiding regelen dan is dit minder belastend voor hun zelf maar ook voor kinderen, familie en vrienden.

Groene zeep is duurzaam en nog een voordeel, het laat een beschermend laagje achter waardoor kalk en vuil zich niet meer snel hechten. De agressieve anti-kalkmiddelen verwijderen weliswaar het vuil, maar brengen schade aan, welke later hersteld moet worden.

In mediation maken partijen zelf afspraken in plaats van dat een rechter knopen doorhakt over de geschillen en is altijd tenminste 1 van partijen niet tevreden.

Samen gemaakte afspraken hebben meer draagvlak en blijken daardoor ook duurzamer.

Bovendien is er in de mediation ruimte voor emoties en verbetering van de communicatie. Dit is een beschermend laagje voor als zich nadien zaken aandienen. Partijen zijn dan in staat om zelf te overleggen of zich desnoods weer bij de mediator te melden.

De driehoek op de pot is een mooie symboliek voor de vorm waarin de mediation plaatsvindt. De mediator is betrokken in het proces en leidt dit, maar het zijn de naast elkaar zittende partijen die het uiteindelijke resultaat tot stand brengen.

Dat is mijn inspiratie op de vroege zaterdagochtend.

Scroll to top